hero
Sustainability in Tenancy Design
Sustainability
|
Dec 4, 2019

QIC GRE’s Tenancy Design and Delivery team is taking a fresh approach to creating new tenancies, playing a key role in ensuring we’re building sustainability considerations into our processes, reducing our impacts and protecting the environment and communities in which we operate.

QIC GRE’s Tenancy Design and Delivery team have been working closely with our retail partners to help take existing elements from a previous fit out and integrate them creatively and cohesively into a new design, reducing costs and turnaround time for a new tenancy.

This process is more like a ‘renovation’ than a traditional fit out, and requires clever design to make good use of the space and tailor it to the incoming retailer’s needs and preferences.

These works are undertaken in conjunction with the QIC GRE leasing team, who are beginning to incorporate these considerations into their lease negotiations, meaning that potential savings in cost, time and turnaround can, in some cases, be factored into discussions with retailers.

This process is being augmented by other sustainability-driven initiatives, such as giving preference to more easily moveable and reusable design elements, including free-standing joinery/fixtures, and reusing non-customer-facing fit out features such as kitchens and storage.

Village Bakery & Cakes, The Village

To one of QIC’s smallest shopping centre assets, ‘The Village’ at Upper Mount Gravatt, comes an enchanting little bakery that cleverly displays a sustainable approach to design.

With a limited budget and elements of the existing bakery still in good working order, the old merged with the new to create a quaint and charming bakery to complement the existing tenancy mix in this neighbourhood centre.

Feature arches were added to the existing bread displays and the display racks painted white, in turn providing a refined presentation to complement the boutique wallpaper backdrop and showcase the freshly baked bread. Pale blue, traditional VJ boarding (a design staple of any traditional ‘Queenslander’ style house), capped with fine white feature trims and a vintage style logo clad the existing counter display to mask any evidence of the previous ‘Brumby’s Bakery’ tenancy.

RM Williams, Eastland

Adopting the signature RM Williams burnt orange colour and immersing the store with RM Williams’ products facilitated a transformation of the former Dolci Firme tenancy at Eastland in Melbourne into a contemporary vision of Australia’s favourite outback retailer.

Walls, floor, shopfront lighting, wall fixtures and counter were all reused in the tenancy’s modern new design.

The Daily Edited, Eastland

The previously vast tenancy for fashion brand David Lawrence was given an intimate makeover for personalised accessories brand The Daily Edited (TDE) by introducing a new tenancy wall mid-way within the large space at Eastland in Melbourne.

Hanging rails were removed, display tables repurposed and a welcoming lounge setting introduced, all amidst TDE’s signature blush pink, and immediately TDE was born.

Medispecs (refresh), Robina Town Centre

This project represented a complete tenancy refresh on a very limited budget, achieved by retaining the major structural elements of the new tenancy, but undertaking a completely refinished look for the new concept eyeware store at Robina Town Centre on the Gold Coast.

The shopfront was reclad with VJ panelling to the bulkhead and trims to the glazing to transform the tenancy with a new identity and aesthetic. The internal wall displays were refinished and upgrades to the internal lighting and joinery helped to redefine the space.

Tags
Environment
ESG 2019